Publicat de: mircioaga | februarie 27, 2008

Bun venit tuturor pe aceste pagini…

Nu îmi face nicio plăcere să contribui la hărmălaia stârnită de reflecţiile prezidenţiale legate de învăţământul românesc însă, fiind cu musca pe căciulă, simt nevoia să mă descopăr şi să mărturisesc:

  1. E foarte mare nevoie de „tinichigii” în România. (Folosesc ghilimele în încercarea de a atrage atenţia că e vorba de o figură de stil.)
  2. E foarte mare nevoie de „filozofi” în România. (Tot o metonimie… de aceea scriu cu „z”.)
  3. Nu avem decât foarte puţini „tinichigii” şi „filozofi” autentici deoarece şcoala nu reuşeşte să scoată un număr semnificativ nici din primii, nici din ceilalţi. Când spunem „şcoala”, ne referim la generaţia în putere de dascăli, oameni cu experienţă dar încă robuşti, în jur de 40 de ani, cei formaţi când a început dezastrul învăţământului românesc, adică prin anii 80. În numele unei „mai strânse legături cu nevoile economiei socialiste multilateral dezvoltate” se intra cu medii sub 5 la liceu, se organizau şi câte trei sesiuni de admitere la facultate iar profesorii de pe vremea aceea erau preţăluiţi în funcţie de numărul de promovaţi. Multe asemănări cu zilele noastre, nu? A, exista şi o deosebire: titlul de Doctor nu era atât de lesne de obţinut.

Atunci s-a înfiripat în mintea românului gândul că înveţi-nu-înveţi-tot-aia-e. Socoteala e azi confirmată din plin, exemplele nu lipsesc. Firesc, indiferenţa a glisat în dispreţ.

Ne merităm soarta. Fiecare compromis făcut din lehamite, sau din frică, sau din înţelegere a favorizat naşterea şi dezvoltarea viguroasă a unui sistem educaţional bazat pe o mare şi rău mirositoare minciună. Rezultatul: tâmpiţii ne copleşesc. Ca urmare, e normal ca ei să existe pretutindeni, între meseriaşi şi deţinătorii de diplome universitare, la conducerea ţării şi la cozile formate de obişnuiţii plătitorii de impozite…


Răspunsuri

  1. Whoa! This blog looks just like my old one! It’s on a totally different topic but it has pretty much the same layout and design. Excellent choice of colors!

    • …wow!!!

  2. Dle Mircioaga, mi-am incheiat calatoria initiatica pe net. Mi-e rau informational de atatea vorbe. Ultimul popas a fost pe blog-ul fostului dvs coleg Ioanitescu. Care m-a acuzat de nebunie desi traieste in casa de nebuni. Eu venisem de afara, aducand cu mine amintirea lumii reale. Mai inainte, amicul cabalist de care m-am ocupat cativa ani ca sa-l readuc cu capul in sus si picioarele in jos m-a acuzat de vrajitorie. Desi cabalistul este el. New agistul este el. Eu nu am cursuri si diplome de la scolile de initiere in tot felul de nebunii. Traim intr-o lume normala?! Cum isi pot inchipui romanii ca Romania se va redresa cu vorbe si fara moralitate?
    Imi reiau lecturile si ocupatiile obisnuite. Vreau sa recitesc „Maestrul si Margareta. Am sentimentul ca traim ceva asemenator. Daca mai citesc aiurelile lui Ioanitescu imi pierd bunul simt ma tem. Se plange de dezastru desi el l-a provocat promovand „namastistii” de care acum rade in scrierile sale? E o nebunie! Ioanitescu nu deviruseaza sistemele asa cum l-ati laudat, le viruseaza. I-am explicat putin cum e cu schizofrenia. Am inteles dupa ce am citit ” Invataturile unei prostituate batrane catre fiul sau handicapat”, ” Fuga spre campul cu ciori” si „Iepurii nu mor” de Savatie Bastovoi”. E fragmentarea omului din cauza ateismui. Mintea te trage in jos, sufletul, pasare ce vrea sa zboare, vrea in sus. Ca si Eminescu, Savatie a ajuns la Socola la o varsta frageda. Salvarea a gasit-o in crestinism, fugand din campul cu ciori in lumea lui Dumnezeu.
    Am iesit de pe fb. E acelasi fariseism ca peste tot. Putini facem ceva concret. Aveti dreptate, avem nevoie de oameni pregatiti! Anul trecut am chemat un om sa repare ceva pe acoperis, la tara. Greu vine, are multe ifose in inflatia asta de meseriasi. Fiind lipsa de concurenta fac jocurile asa cum doresc ei.Dar bine ca mai vin cand ii chemi. M-am pus pe ras cand l-am auzit strigand la un vecin:” Eiiii. iuhuhuuuuu, baaaaaai Cutarescule, fa-mi o poza sa o pun pe facebook!”. Data viitoare va va lua locul. A devenit o vedeta. O sa puna in scena piese diverse iar dvs o sa invatati sa reparati acoperisuri. Nu are chiar gusturi proaste. L-am auzit odata vorbind ca l-ar fi citit pe Eliade.
    Va invit la o cupa de rasu-plansu. Am incercat sa sintetizez o mica parte din experienta traita in asa zisa Romanie spirituala:

    http://mariadakhel.blogspot.ro/2017/05/au-venit-americanii.html

    http://mariadakhel.blogspot.ro/2017/05/au-venit-americanii-episodul-ii.html
    http://mariadakhel.blogspot.ro/2017/05/carcavulia.html

    Cu stima, Maria.
    Paradisul este fuga din campul cu ciori. Amicele „namaste” ale lui Ioanitescu m-au asurzit cu croncaneala. Amuzant este ca se cred porumbei si privighetori.

    • Bună ziua.
      Bună idee – să recitim cărțile frumoase. Iar „Maestrul și Margareta” e una dintre cele mai frumoase.
      Mă tem că sunteți prea pornită împotriva lui Dan. Dar, da, dacă vă face bine, nu-l mai citiți!
      Și mie îmi vine, uneori, să ies de pe fb… dar…

  3. I like the helpful information you provide in your articles.
    I’ll bookmark your weblog and check again here frequently.
    I’m quite certain I’ll learn a lot of new stuff right here!
    Good luck for the next!

    • Thank you.

  4. Va amintiti probabil ca la un moment dat pe Facebook, au aparut niste tineri cu tricouri imprimate cu moaca Cisnadianului Turmentat! Chiar i-am felicitat la vremea aceea cand am aflat ca sunt pompierii si salvamontisti voluntari din Cisnadie! M-am simtit foarte mandru ca sunt asociat cu acesti oameni care desfasoara un serviciu public din voluntariat! Ei stiau ca nu pot fi atinsi de nimeni din primarie pentru ca nu poti sa dai afara un voluntar!

    • nu fiti atat de sigur!

  5. Domnu Mircioaga,
    buna ziua!

    Desi sunt convins ca si io intru la „tampitii ne complesesc”, va rog sa veniti pa blogu meu da urgenta ca sa va radeti… Va rog io…! :))

  6. Buna ziua,

    Am cateva intrebari referitoare la cum isi poate da cineva seama daca are sau nu o legatura mai speciala cu teatrul (inclinatii, adica) si ce posibilitati exista in Romania de a exploata aceste inclinatii.

    Multumesc

    • Mergi la teatru. Încearcă să te implici în proiectele din oraşul tău – fie ale profesioniştilor, fie ale amatorilor (trupe studenţeşti etc.). Înscrie-te la workshop-uri. Participă la evenimentele gen „uşi deschise” organizate de facultăţile de specialitate.
      Culcă-te seara cu gândul că, de fapt, teatrul este un moft. Dacă adormi, răspunsul la întrebarea ta e clar.

  7. N-am zis că nu existau piloşi, ci că teoretic, exista ideea de competiţie!Azi nu există ideea de competiţie nici măcar teoretic(fiind omul şi locul).Iar piloşii se duc unde e nevoie de pile.
    Un alt regret de-al meu, vechi de 10 ani, de cînd sunt universitar : unde-au dispărut fetele frumoase?Că pe la admiteri, nu se zăresc!

  8. E un cerc vicios : intră tîmpiţi ca să iasă norma profilor deştepţi. iar toţi se amăgesc cu ideea că n-ajund în anul 3, ăi de nu merită. Şi-n anul 3, vezi că e greu să scapi de tîmpiţii care nu trebuia să intre-n anul 1!
    Dar eu tot mai sper că se va reveni la anii 70-75, cînd erau 60 pe un loc şi, măcar teoretic, tîmpiţii n-aveau nici o şansă.
    E o situaţie disperată, ce mai!…

    • Aiurea, nu aveau! Ce îţi spun nume ca: Puşi Vitanidis, Matei Bălaşa, Radu Băieşu? Te las pe tine să faci adăugirile necesare!


Lasă un comentariu

Categorii